Čo treba vybaviť po narodení dieťaťa

20.01.2010 07:04

 

Rodný list

S hlásením o narodení dieťaťa (ktoré dostane matka v pôrodnici) treba ísť na matričný úrad, pod ktorý patrí vaša pôrodnica (nie miesto trvalého pobytu!) a nahlásiť dieťa. Rodný list by ste mali dostať na počkanie, treba si urobiť veľa kópií. Dostanete aj potvrdenie o narodení dieťaťa s ktorým budete žiadať o Príspevok pri narodení dieťaťa.

 

Kópie rodného listu

využijeme pri informovaní o presnom dátume narodenia dieťaťa:

Pediater

Pri odchode z pôrodnice dostanete do rúk dve prepúšťacie správy - jednu pre vás, druhú pre dieťa a jeho očkovací preukaz. Prepúšťaciu správu dieťaťa treba odniesť k pediatrovi v prvý pracovný deň po prepustení, s ním sa dohodnete na prvej poradni (niekto chodí domov, k niekomu treba ísť)

Adresu aj telefón pediatra treba pribaliť už do pôrodnice! S pediatrom by ste sa mali dohodnúť o možnosti zdravotnej starostlivosti o dieťa ešte pred pôrodom, najmä v prípade, ak ide o vaše prvé dieťa.

 

Zdravotná poisťovňa

Zákonný zástupca dieťaťa je povinný do 60 dní od narodenia dieťa prihlásiť do zdravotnej poisťovne, ktorú vybral.

Potrebujete:

  • prihlášku poistenca,
  • rodný list (resp. oznámenie o narodení),
  • OP rodiča

Prvý recept (K a D vitamín) dostane dieťa ešte na matkine poistenie, ale s vybaveným rodným listom ho treba ísť prihlásiť. Môže sa stať, že budete na preukaz čakať 2-3 týždne, kvôli kontrole na Úrade pre dohľad nad poisťovňami. Niektoré poisťovne (matky) vyžadujú po narodení predložiť aj rodný list dieťaťa, zrejme ako doklad o tom, že sa dieťa skutočne narodilo.

 

Trvalý pobyt

Zákonný zástupca je povinný hlásiť začiatok trvalého pobytu novonarodeného dieťaťa a to do 3 pracovných dní po tom, čo dostane rodný list. Treba prísť osobne (stačí otec, nie matka a dieťa) - potrebujete originál rodného listu dieťaťa a občiansky preukaz matky.

Evidenciu trvalého pobytu vykonáva Ohlasovňa pobytu obecných a mestských úradov.

 

Zapísanie do cestovného dokladu

Zvážte, či by sa Vám nezišlo zapísať dieťa do cestovného dokladu, pretože tam, kde pustia bez cestovného dokladu Vás, dieťa cez hranice nepustia, ak ho nemáte zapísané.

Viac informácii o nových cestovných pasoch vydávaných od apríla 2005 zo stránky Ministerstva vnútra SR.

Od 1. 7. 2008 budú cestovné pasy vydávať obvodné úrady príslušné podľa miesta trvalého pobytu!

 

Príspevok pri narodení dieťaťa

žiadosť o príspevok sa vydáva na matrike - najjednoduchšie pri vydaní rodného listu dieťaťa (potrebujete kópiu Rodného listu, OP matky - žiadateľa, kópiu kartičky od účtu v prípade zasielania na účet)

Pozor: Nárok na príspevok a na príplatok k príspevku zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa!

Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa

Získa matka (za určitých podmienok otec), ktorá porodila prvé dieťa, ktoré sa dožilo aspoň 28 dní, podmienkou je:

  • narodenie prvého, druhého alebo tretieho dieťaťa, ktoré sa dožilo aspoň 28 dní (Ak sa matke pri prvom pôrode súčasne narodí viac detí, nárok na príplatok k príspevku vzniká na každé dieťa, ktoré sa dožilo aspoň 28 dní.)
  • Od 1. 2. 2008 nárok na príplatok k príspevku vzniká len matke, ktorá dieťa porodila a zároveň sa od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva do pôrodu zúčastňovala raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u lekára so špecializáciou v odbore gynekológia a pôrodníctvo alebo bola v danom čase hospitalizovaná.

tlačivo žiadosti na stiahnutie: (.doc) (.pdf)

Budete potrebovať:

  • občiansky preukaz, rodny list dieťaťa/detí (originál a fotokópiu), fotokópiu identifikacnej karticky majitela bankového úctu
  • potvrdenie gynekológa, v ktorého starostlivosti je matka dietata, že dieta/deti je/sú prvonarodené
  • potvrdenie gynekológa, v ktorého starostlivosti je matka dietata, že ste absolvovali dané preventívne prehliadky (vyplní sa vraj do daného tlačiva)
  • potvrdenie ošetrujúceho lekára o dožití sa 28 dní života dietata
  • potvrdenie zdravotnej poistovne, že matka dietata bola pred narodením dietata najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov povinne (alebo dobrovolne) verejne zdravotne poistená v SR

Prídavok na dieťa

tlačivo žiadosti na stiahnutie: (.doc) (.pdf)

(potrebujete originál a kópiu Rodného listu, OP matky - žiadateľa, kópiu kartičky od účtu v prípade zasielania na účet, v prípade rozdielneho trvalého bydliska matky a otca - potvrdenie, že si druhý rodič nepodal žiadosť v mieste svojho bydliska)

 

Prihlásiť sa na dôchodkové poistenie v Sociálnej poistovni

(od 1. augusta 2006 zamestnanca neprihlasuje zamestnávateľ!)

Povinne dôchodkovo poistená je fyzická osoba s trvalým pobytom na území SR, ktorá sa riadne stará o dieťa do 6 rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR, ak nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba,...(špecialitky pozri originálne znenie), a podala prihlášku (prostredníctvom Registračného listu fyzickej osoby) na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti.

Riadnu starostlivosť o dieťa fyzická osoba preukazuje vyhlásením, ku ktorému priloží potrebné doklady vo vyhlásení uvedené.

Dokedy sa môžete prihlásiť na poistenie?

Ak podáte prihlášku na dôchodkové poistenie do 15 dní odo dňa narodenia dieťaťa, budete poistení od dňa narodenia dieťaťa. Ak to do tejto lehoty nestihnete, budete poistení až odo dňa prihlásenia, najskôr odo dňa podania prihlášky!

 

II. pilier dôchodkového poistenia

Ak nastupujete na MD po 1.1.2008 a chcete byť aj počas MD a RD v II. pilieri dôchodkového poistenia, musíte najneskôr v deň podania prihlášky (najistejšie spolu) na dôchodkové poistenie k hore vypísaným formulárom pridať ešte Oznámenie sporiteľa o účasti na starobnom dôchodkovom sporení.

Tlačivo môžete získať aj na pobočke. Ak však na to zabudnete, nemáte možnosť opravy!

 

Gynekologcká prehliadka po šestonedelí

S vašou prepúšťacou správou, po 6. týždňoch po pôrode, idete na gynekologiickú prehliadku po ukončení šestonedelia k svojmu ambulantnému gynekológovi.